psiholog cluj

BLOG

Terapia de cuplu: Un drum cu douǎ sensuri

Relațiile de cuplu sunt minunate, dar și dificile de gestionat. Te pot ridica pe cele mai înalte culmi, dar la fel de bine te pot face să cazi în gol, fără centură de siguranță. De ce este așa? Foarte simplu, sentimentele se transformă, iar noi suntem într-un continuu proces de schimbare. Drept urmare, ceea ce simțim pentru persoana iubită se modifică. Nimic nu crește de la sine. Așa cum iarba are nevoie de soare, apă și lumină pentru a se dezvolta, la fel și o relație are nevoie de efort și implicare conștientă pentru a se menține.

Întâlnesc des în cabinet povestea: “Tu greșești, eu am dreptate”.

Toți avem versiuni diferite ale aceleiași povești și ne lăsăm prinși de ele, iar acest lucru poate fi problema. Când ești convins că celălalt greșește și tu ai dreptate, pierzi din vedere interesul comun. Ce vrei de fapt? Să vă înțelegeți sau să aveți dreptate? Atunci când înțelegi că fiecare are propriul adevăr după care se ghidează, și este normal să fie așa, că niciunul dintre voi nu deține adevărul absolut, și fiecare are dreptul la propria opinie, dar felul în care o exprimăm, tonul vocii și impunerea dictează starea de bine în relație, lucrurile se pot schimba. Cum ne aliniem opiniile? Plecând de la interesul comun. Ce funcționează cel mai bine pentru noi? De ce povestea ta reală și a celuilalt nu?

“Tu greșești, eu am dreptate”, creează o mare luptă pentru putere în cuplu care duce la neplăceri pentru ambii parteneri. Când amândoi insistați că aveți întotdeauna dreptate și celălalt greșește, se creează un climat de tensiune și resentiment. Acest comportament duce la escaladarea conflictelor și deteriorarea legăturii emoționale între parteneri.

Cum ieșim de aici?

Gândiți-vă la asta: Care este interesul comun în situația dată? Cum ne afectează asta relația? Dacă tu ești convins că ai dreptate și partenerul greșește, acesta este cheia succesului pentru relația ta? Creează asta o stare de bine în relație? Dezvoltarea abilităților de comunicare și înțelegere, empatie și ascultare activă sunt esențiale. Partenerii trebuie să învețe să își exprime nevoile într-un mod non-defensiv, în timp ce își pun în perspectivă punctele de vedere și înțeleg perspectiva celuilalt.

O altă poveste pe care o aud des în cabinet: “Credeam că ai trecut peste”.

În relații, mai ales cele de lungă durată, au loc foarte multe situații plăcute și neplăcute deopotrivă. Cum creierul este mai orientat spre cele neplăcute, și este firesc să fie așa, el caută soluții la probleme și rămânem conectați acolo pentru mai mult timp. Una dintre probleme este că atunci când se întâmplă astfel de situații, partenerii recurg la mutism selectiv. Nu vorbim despre asta din două motive: -asta ar aduce o stare de disconfort în relație -din dorința de a menține o armonie aparentă. Pe termen scurt aduce disconfort, dar cheia succesului în relație este comunicarea. Avem nevoie de o explicație din partea partenerului pentru a merge spre el cu acceptare și înțelegere. Pe termen lung, comunicarea și înțelegerea situației ne vor împiedica să ajungem la situații de genul: “Credeam că ai trecut peste”. Acest fenomen reprezintă o formă de rezistență la schimbare în cadrul relațiilor interpersonale. Una dintre cele mai importante consecințe în relație ale acestei percepții este o creștere a sentimentelor de frustrare și nesiguranță.

Cum ieșim de aici?

Luați-vă timp pentru a vorbi deschis despre situație. Discutați despre gândurile voastre și cum v-a făcut să vă simțiți situația. Dacă au mai apărut vreodată astfel de situații și cum să procedați pe viitor în astfel de situații. Aceste gânduri sau amintiri dureroase se adună strat peste strat generând o prăpastie mare și dureroasă între voi.

Ce mai trebuie să știi în relație: “Nu totul merge ca pe roate”.

Dacă ți-ai găsit un partener ideal și credeai că viața ta va fi roz, lipsită de stres, durere și disconfort, te înșeli. Pe măsură ce explorezi relația, unora te vei împiedica, te vei lovi, te vei simți pierdut, singur și speriat; toate acestea fac parte din marea aventură. Vor fi urcușuri și coborâșuri, plăcere și durere, bine și rău, amărăciune și dulceață; acestea te vor face să te simți complet viu și să te întreci pe tine însuți, ceea ce sigur e mai bine decât să rămâi în zona ta de confort.

În concluzie, o relație sănătoasă necesită efort, angajament și înțelegere reciprocă. Investiția în comunicare, așteptări realiste, înțelegere și respect pot contribui la creșterea și consolidarea unei relații durabile si împlinite.

 

 

 

BIBLIOGRAFIE:
Cartea Actioneza cu dragoste, Russ Harris, editura Herald 2009

Programează-te

Programează o ședință

O călătorie de o mie de mile începe cu primul pas.
Programează o întâlnire de cunoaștere pentru a afla ce putem face împreună.

psiholog cluj
Cristina Costache

Adresa cabinet: Cluj-Napoca - România
Str. Constantin Brancusi, nr.2, bl 3B. sc.2, ap 7
Email: costache_cristina10@yahoo.com
Telefon: 0751095812