BLOG

Terapia de cuplu: Un drum cu douǎ sensuri

Terapia de cuplu: Un drum cu douǎ sensuri

Relațiile de cuplu sunt minunate, dar și dificile de gestionat. Te pot ridica pe cele mai înalte culmi, dar la fel de bine te pot face să cazi în gol, fără centură de siguranță. De ce este așa? Foarte simplu, sentimentele se transformă, iar noi suntem într-un continuu proces de schimbare. Drept urmare, ceea ce simțim pentru persoana iubită se modifică. Nimic nu crește de la sine. Așa cum iarba…

Învață să dai replica atunci când ești criticat

Învață să dai replica atunci când ești criticat

Cu toții am fost cel puțin o dată criticați. Astfel de situații fiind tot mai frecvente ajungem să credem că este natura noastră să facem asta. Dar o mare parte din gândirea noastră, lăsată liberă este părtinitoare, distorsionată, parțială, neinformată sau cu prejudecăți subiective. Cu toate acestea, calitatea vieții noastre, a ceea ce spunem, facem sau construim depinde tocmai de calitatea gândirii noastre. Gândirea nepotrivită este costisitoare, atât în bani,…

Imagine de sine….. Asta-s eu!

Imagine de sine….. Asta-s eu!

Imaginea de sine este legată de ceea ce vedeți când vă uitați într‑o oglindă, cu toate acestea, este mult mai adânc decât atât. Imaginea de sine se referă la modul în care ne vedem pe noi înșine la un nivel mai global, atât intern, cât și extern. Aceasta reprezintă modul în care te percepi, o serie de păreri și de impresii despre tine.Afirmațiile de tipul: Așa sunt eu, așa am…

Cine e de vină?… Sunt un om rău?

Cine e de vină?… Sunt un om rău?

Vinovăția este o emoție aversivă. Ea implică un sentiment de remuşcare, regret, tensiune şi excitare (Baumeister, Reis şi Delespaul, 1995; Tangney, 1995) şi apare adesea împreună cu ruşine (Ferguson & Stegge, 1995; Tangney, 1995).Deoarece vinovăția este rea din punct de vedere experiențial, actul de a face pe cineva să se simtă vinovat înseamnă a provoca o stare emoțională negativă, nedorită, pe care majoritatea oamenilor încearcă în mod normal să o…

Ce nu ne omoară, ne face mai puternici? Oare așa să fie?

Ce nu ne omoară, ne face mai puternici? Oare așa să fie?

Numeroase cercetări în psihologie s-au axat, zeci de ani, pe stres și efectele nocive ale acestuia, un subiect des explorat a fost reziliența: capacitatea de a funcționa bine în condiții de traumă, dar ulterior aceștia și-au reorientat atenția pe EFECTELE BENEFICE ale stresului. Pentru mulți dintre noi trauma înseamnă o experiență negativă din copilărie, una pe care nu o uiți toată viața. Folosim tot mai des cuvântul traumă fără să…

Stres sau reziliență. Ce alegi?

Stres sau reziliență. Ce alegi?

Traversăm deseori diferite situații și multe dintre ele nu tocmai plăcute, ne surprindem uneori pe noi înșine cu felul în care reacționăm la ele sau cu puterea de care dăm dovadă în acel moment, și ne punem tot felul de întrebări: De ce am avut parte de această experiență? De ce eu? De ce mie? De asta aveam eu nevoie? Ai putea fi surprins dar uneori e tot ce ai…

Există o modalitate prin care indivizii să-și exercite furia de care au nevoie fără să „plătească un preț”? Este posibil?

Există o modalitate prin care indivizii să-și exercite furia de care au nevoie fără să „plătească un preț”? Este posibil?

Furia este o emoție intensă, trăită ca o supărare foarte mare ce se poate manifesta în două moduri: în exterior: prin cuvinte și comportamente manifestate față de cei din jur; în interior: prin simțirea furiei nemanifestate în exterior. Aceasta mai poate fi definită ca o experiență fizică sau acțiune verbală menită să dăuneze țintei. Furia apare de obicei atunci când suntem împiedicați să atingem un scop important, prin intrevenția necorespunzătoare…

Relațiile din copilărie influențează relațiile de la vârsta adultă

Relațiile din copilărie influențează relațiile de la vârsta adultă

Psihologul britanic John Bowlby a descris atașamentul ca fiind o „conexiune psihologică de durată între ființele umane.” Bowlby era interesat să înțeleagă anxietatea și suferința pe care copiii le experimentează atunci când sunt separați de îngrijitorii lor principali. Ce este atașamentul?Tema centrală a teoriei atașamentului este că îngrijitorii primari care sunt disponibili și receptivi la nevoile copilului îi permit copilului să dezvolte un sentiment de securitate. Copilul învață că îngrijitorul…

psiholog cluj
Cristina Costache

Adresa cabinet: Cluj-Napoca - România
Str. Constantin Brancusi, nr.2, bl 3B. sc.2, ap 7
Email: costache_cristina10@yahoo.com
Telefon: 0751095812