Imaginea de sine este legată de ceea ce vedeți când vă uitați într‑o oglindă, cu toate acestea, este mult mai adânc decât atât. Imaginea de sine se referă la modul în care ne vedem pe noi înșine la un nivel mai global, atât intern, cât și extern.
Aceasta reprezintă modul în care te percepi, o serie de păreri și de impresii despre tine.
Afirmațiile de tipul: Așa sunt eu, așa am fost mereu, nu mă pot schimba, le auzim și folosim frecvent în diverse situații, acești termeni ilustrează niște tipare de evitare consolidate de‑a lungul timpului.
De unde vin aceste afirmații?
Acest afirmații provin din două surse:
-
de pe vreme când erai copil, iar ceilalți oameni ți le atribuiau, iar tu le porți cu tine și în ziua de azi.
-
de pe urma alegerilor pe care tu le‑ai făcut, pentru a evita să îndeplinești anumite sarcini dificile sau dezagreabile.
Care sunt afirmațiile pe care le spui despre tine atunci când vrei să eviți un lucru pe care nu vrei să‑l faci?
Etichetări de genul: sunt prea bătrân, sunt prea tăcut, sunt slab la limba engleză, sunt urât, sunt emotiv, sunt rezervat etc, le folosim des, dar aceste etchetări ne dau convingerea că noi suntem produse finite și nu vom fi niciodată altfel. Dacă ești un produs finit înseamnă că ai încetat să evoluezi, chiar dacă dorința de evoluție există, tocmai aceste formulări pot fi sursă blocării tale.
O atitudine de genul: „sunt slab la pictură”, îți crează contextul prielnic pentru a crede că este o incapacitate de a ta, nu ești priceput la desen, iar asta ta va face să nu mai depui efortul necesar pentru a te schimba. Accepți că „așa ești tu” și ai un motiv intrinsec de a evita să te ocupi de acest aspect.
Alegi această atitudine în defavoarea ta, pentru a evita să crezi în tine că poți face față unor situații pe care mereu le‑ai considerat dificile.
Dacă te bazezi pe ideea: „mereu am fost așa” nu va mai trebuie să iei în considerare riscul de a acționa diferit, iar acesta ideea te va ajuta să te disculpi de un comportament nedorit.
Scoți la înaintare aceeași scuză de fiecare dată…
Beneficiul agățării de astfel de enunțuri poate fi rezumat printr‑un singur cuvânt: EVITARE. Dar evitarea nu‑ți acordă șansa să‑ți demonstrezi că „tu nu ești așa” și că anumite aspecte din viața ta se pot schimba cu un minim de efort.
Gândește‑te că, un set cu definiții sau calificative ale propriei persoane pe care le folesesti regulat sunt limitative și autodistructive.
Atât timp cât te descrii în termeni de genul ăsta, ai o scuză bine pregătită pentru a nu te implica într‑un nou proces de schimbare și evoluție.
Folosești eticheta ca o justificare pentru a rămâne mereu așa.
„Așa sunt eu” reprezintă un argument pentru faptul că nu va fi niciodată altfel și nu vei lua în considerare ideea de a te schimba.
Dacă vrei să elimini enunțurile inutile care ta fac „să fii” așa, iată câteva strategii:
-
Înlocuiește afirmațiile de tipul: „sunt neîndemânatic” cu „până acum m‑am comportat ca un neîndemânatic”…
-
Încercă să stai departe de anumite afirmații pe perioda zilei. Dacă spre exemplu până acum afirmai „sunt leneș” pentru a te descrie, fă comportamente care să te facă să fii opusul acelei afirmații, alege o zi în care comportamentul să fie în opoziție.
-
Încercă să vorbești cu oamenii apropiați despre atributele pe care ți le atribui și pe care ai vrea să le schimbi și cere‑le să‑ți semnalizeze discret în momentul în care revii la vechile tipare.
-
Propune‑ți să renunți la toate scuzele acelea vechi folosite în scopul evitării, și implică-te în activități pentru care în trecut găseai afirmații de genul: ăsta‑s eu”.
-
Permite‑ți să pui la îndoială credințele care fac apel la personalitatea ta, și actioneză în defavoarea lor. Dacă spui despre tine „sunt leneș” întrebă‑te de unde știi asta despre tine, și cum ar trebui să procedezi pentru a demonstra contrariul. Cu efort și perseverență totul se va schimba.
Tu ești în stare să devii orice îți dorești, dacă așa alegi!
BIBLIOGRAFIE:
•Dr Wayne W. Dyer. 2002. Zonele tale enornate. Cap. 4 Eliberează‑te de trecut, (pag 107‑125)
•Baumeister, R. (1997). Identitatea, conceptul de sine și stima de sine: Sinele pierdut și găsit. În R. Hogan, J. Johnson și S. Briggs (Eds. ) Manual de psihologie a personalității (pp. 681‑710). San Diego, CA: AcademicPress.
•https://positivepsychology.com/What is Self‑Image în Psychology? How Do We Improve it?