Furia este o emoție intensă, trăită ca o supărare foarte mare ce se poate manifesta în două moduri: în exterior: prin cuvinte și comportamente manifestate față de cei din jur; în interior: prin simțirea furiei nemanifestate în exterior. Aceasta mai poate fi definită ca o experiență fizică sau acțiune verbală menită să dăuneze țintei.
Furia apare de obicei atunci când suntem împiedicați să atingem un scop important, prin intrevenția necorespunzătoare a unui agent extern.
Aristotel susține că furia apare atunci când o amenințare este atribuită unui agent extern „acționând liber.’’ De cele mai multe ori , furia este o mască emoțională, o reacție, pe care o scoatem la suprafață dar în spatele ei se ascunde o emoție secundară. Simțim furie în situațiile în care ne simțim vulnerabili, dar înainte de a simți furie simțim o altă emoție, cum ar fi: tristețe, dezgust, rușine, deznădejde, dezamăgire, umilință ,frustrare.
Efectele furiei pot fi și pozitive
În funcție de context, nivelurile funcționale ale furiei pot ajuta indivizii să-și atingă obiectivele.
Furia poate crește viteza de reacție pentru a ne atinge obiectivele. Dacă sunteți furios este posibil să fiți mai motivat să obțineți rezultatul dorit sau mai determinat să depuneți mai mult efort pentru obiectivele propuse. Sunt oameni care doar atunci când se enervează aduc o schimbare.
Furia este sănătoasă atunci când îi folosim energia în scopuri pozitive.
Când oamenii sunt furioși, acționează adesea înainte de a gândi.
Să ne înfuriem nu este o problemă, problemele apar din modul în care ne exprimăm furia sau ceea ce facem când devenim furioși.
Încercarea de gestionare a furiei reprezintă eficiența personală în a face față situațiilor de stres care ne cer răbdare, calm și gândire constructivă pentru rezolvarea lor. Exercitarea furiei poate produce costuri hedonice pe termen scurt dar pe termen lung oamenii care dau drumul furiei într-o formă necontrolată au de șase ori mai multe șanse de a muri de un atac de cord sau de a dezvolta o boală cronică gravă.
Exprimarea frecventă a furiei are costuri pentru bunăstarea indivizilor, funcționarea socială și sănătatea fizică.
Atunci când ești furios fă un pas în spate, evaluează bine măsura în care exercitarea furiei te îndreptă către o acțiune constructivă sau spre rezolvarea problemelor.
Nu e indicat să fii agresiv atunci când ești furios.
Una dintre cele mai recunoscute funcții ale furiei exercitate este că ne energizează comportamentul. Furia crește vigoarea cu care acționăm. Acest lucru poate duce la răspunsuri motorii puternice, cum ar fi trântirea ușilor, lovitul cu pumnii în pereți, ridicarea volumului vocii, bruscarea partenerilor. Dezlănțuirea agresivității atunci când ești furios poate avea consecințe grave , atât pentru ține cât și pentru cei din jur, cum ar fi: pierderea locului de muncă, pierderea contractelor profitabile, pierderea relațiilor sociale, pierderea bunurilor , resentimente și lista poate continua.
Studiile sugerează că aproximativ 10% din incidentele furiei implică agresivitate și acțiune, restul de 90% se desfășoară verbal, prin cuvinte, de aceea este foarte important SĂ-MI PLANIFIC TACTICA pentru un schimb de opinii eficient.
Ingredientele eficiente în gestionare furiei
–Autocontrolul prin reevaluarea situației. Rănim oamenii pentru că pierdem controlul propriilor acțiuni și verbalizări. Atunci când ești furios , ia o pauză pentru reevaluarea situației, amintește-ți că nu situația în sine provoacă furia ci felul în care o interpretezi. Credințele pe care le atribui te fac să te simți furios. Gândește-te cum ai putea privi situația fără să te înfurii și ce costuri ar aduce noua perspectivă.
–Acceptă ceea ce simți. E normal și sănătos să fii furios, nu te condamna pentru asta. Încearcă să identifici resuresele pozitive din eveniment.
–Automonitorizarea reacțiilor la furie. În acest fel observăm costurile și beneficiile reacțiilor noastre la furie. Identificând frecvența, intensitatea, latenta, cu care apar, devenim mai conștienți de propriile nostre mecanisme de apărare și dacă acestea sunt declanșate de semnale false.
–Spune STOP impulsului de a acționa atunci când ești furios. Un remediu eficient în reducerea furiei este întârzierea acesteia. Intârzierea unui moment poate face diferența dintre o comunicare eficientă sau un schimb tăios de replici. Creați spațiu și timp de gândire înainte de a acționa.
Bibliografie:
1.Ștefan Hofmann, The effect of emotion regulation strategies on anger.
2.Anni Townsend Assertiveness and diversity. Palgrave, 2007. ,
3.J. A., & Williams, L. E. (2007). On the nonconscious regulation of emotion. În J. Gross (Ed.),
4.Seligman, M., & Csikszentmihalyi, M., Positive psychology: An introduction. American. 2000.
5.Leonard Berkowitz and Eddie Harmon-Jones,Toward an Understanding of the Determinants of Anger 2004.
6.Adelmann, P. K., & Zajonc, R. B. (1989). Facial efference and the experience of emotion. Annual Review of Psychology, 40, 249–280.
7.Baron, R. A., & Bell, P. A. (1975). Aggression and heat: Mediating effects of prior provocation and exposure to an aggressive model. Journal of Personality and Social Psychology, 31, 825–832
8.Editura Catarsis , Managementul furiei,2021
9.Atkinson,R.L.; Atkinson,R.C., Introducere în Psihologie.
10.Dănuț Simion SIMION, Managementul furiei în cadrul organizațiilor de muncă.